Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

"Χωρίς τη δύναμη του Θεού είναι ανίσχυροι μπροστά σε οποιοδήποτε πάθος"

Του Αγίου Ισαάκ του Σύρου

*Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γευθεί και να εκτι­μήσει το καλό, αν προηγουμένως δε δοκιμάσει την πίκρα από τους πειρασμούς....

*Οι άνθρωποι τότε έρχονται σε αληθινή επίγνω­ση, όταν ο Θεός τους στερήσει τη δύναμή του και τους κάνει να συναισθανθούν την ανθρώπινη αδυ­ναμία, και τη δυσκολία που προκαλούν οι πειρα­σμοί, και την πονηριά του εχθρού, και με ποιον α­ντίπαλο έχουν να παλέψουν, και πόσο ασθενής εί­ναι η ανθρώπινη φύση τους, και πώς τους φυλάει η θεϊκή δύναμη, και πόσο προχώρησαν και προόδευ­σαν στην αρετή, και ότι χωρίς τη δύναμη του Θεού είναι ανίσχυροι μπροστά σε οποιοδήποτε πάθος. Κι αυτό το κάνει ο Θεός, για να αποκτήσουν, από όλες αυτές τις αρνητικές εμπειρίες, αληθινή ταπεί­νωση, και να πλησιάσουν κοντά του, και να περιμέ­νουν τη βέβαιη βοήθειά του, και να προσεύχονται με υπομονή. Και όλα αυτά από που θα τα μάθουν, παρά από την πείρα των πολλών θλίψεων τις ο­ποίες επιτρέπει ο Θεός και δοκιμάζουν; Αλλά και πίστη σταθερή αποκτά κανείς από τους πειρασμούς καθώς βεβαιώνεται για τη θεϊκή βοήθεια, που πολ­λές φορές βρίσκει στον αγώνα του»…

Απόσπασμα

"Λυτρωτικά εφόδια για την σωστή αντιμετώπιση των θλίψεων"

Εκδόσεις «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»

πηγή

Εκ του ιστολόγιου: Εδώ και αρκετά χρόνια, ίσως και δύο δεκαετίες, που αυξάνεται το έγκλημα, οι ηθικές αξίες καταρρέουν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν σωματική ή λεκτική βία, βλέπω να καλούν σε διάφορες εκπομπές στην…..τηλεόραση, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, για να αναλύσουν αυτές τις καταστάσεις και να προτείνουν λύσεις. Να πούνε τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κοινωνία προς το καλύτερο.

Από ότι φαίνεται (και είναι απόλυτα φυσιολογικό), η συμβολή όλων των παραπάνω ειδικών είναι ανεπαρκής. Είναι δυνατόν να μην είναι; Πόσο εγωισμό και αλαζονεία μπορεί να έχει ο άνθρωπος, όταν νομίζει πως μπορεί μόνος του, με την ανθρώπινη γνώση που απέκτησε στα πανεπιστήμια, πως μπορεί να λύσει την ενδοοικογενειακή βία, τη βία των ανηλίκων εντός και εκτός σχολίων κλπ κλπ;

Έχει τόσο εγωισμό και αλαζονεία, όσο είναι η απόσταση που τον χωρίζει από το Θεό. Δεν άκουσα έναν από όλους αυτούς που καλούν τα κανάλια και είτε είναι γνωστοί είτε τα κανάλια δια της συνεχούς προβολής τους, τους κάνουν γνωστούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους, να λένε «με τη βοήθεια πάντα του Θεού». Σε όλες τις αναλύσεις τους, κεντρικό πρόσωπο στη λύση του προβλήματος είναι ο άνθρωπος και όχι η βοήθεια του Θεού. Όλα για αυτούς θα λυθούν αν οι υπόλοιποι συνάνθρωποί τους, αν η κοινωνία, κάνει ότι λέει η ψυχολογία, η κοινωνιολογία. Δεν λένε πως αυτή η διαρκώς προς το χειρότερο κατάσταση θα βελτιωθεί αν ο άνθρωπος κάνει ότι μπορεί (τηρώντας τις εντολές του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού) από την πλευρά του και ζητάει αδιαλείπτως και το έλεος του Ιησού Χριστού.

Ο Ιησούς Χριστός αγαπητοί, στα Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης, είναι έξω από τη λύση της αυξανόμενης βίας και κατάθλιψης. Οι λυτρωτές αυτής της νοσηρής κατάστασης προωθούνται να είναι αυτοί που έγραψα παραπάνω. Και ακούμε αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά βλέπουμε τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Και πως να μην πηγαίνουν όταν και εκτός τηλεόρασης, λείπει ο Χριστός από την καρδιά μας και από το νου μας; Ή όταν τον Λόγο του Θεού τον προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα;

Δεν ηχεί καλά στα αυτιά μας και φυσικά και στα αυτιά αυτών που θέλουν μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο μία αντίχριστη κοινωνία, αυτά που είπε ο Ιησούς Χριστός. Τι μας είπε; «Χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν». Εμείς τυφλωμένοι όπως έγραψα και παραπάνω, τυφλωμένοι από τον εγωισμός και την αλαζονεία μας, πάμε να αποδείξουμε στον πάνσοφο Ιησού Χριστό πως μπορούμε και χωρίς Εκείνον. Τα βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Μας είπε: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». Σε ατομικό επίπεδο θέλουμε να ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό, όχι κουβαλώντας το Σταυρό με τις αμαρτίες μας, όπως Εκείνος που ενώ ήταν αναμάρτητος, σήκωσε το Σταυρό με τις αμαρτίες όλης της ανθρωπότητας.

Εμείς νομίζοντας πως γνωρίζουμε καλύτερα, θέλουμε να ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό σε ατομικό επίπεδο, με τσίπουρα, κοψίδια (να το γράψω απλά) και γενικά με οτιδήποτε ευχαριστεί την κοιλιά μας και το μάτι μας και τα αυτιά μας χωρίς μάλιστα μέτρο. Ξημερώματα γυρνάνε νέοι και μεγαλύτεροι από βραδινές εξόδους. Πολλοί από αυτούς σε κατάσταση μέθης και κάποιοι σκοτώνονται κατά το γυρισμό ενώ οδηγούν, σκοτώνοντας και τους επιβαίνοντες στο όχημά τους, ή αν πάνε στο αντίθετο ρεύμα, σκοτώνοντας και άλλους ανθρώπους. Εγκληματώντας δηλαδή.

Σε επίπεδο πολιτικό και ΜΜΕ, θέλουν να ακολουθήσουν τον Χριστό, παρερμηνεύοντας το μήνυμα αγάπης που απηύθυνε στον κόσμο και προσπαθώντας να επιβάλουν μία αγάπη προς πράγματα που είναι αμαρτωλά. Ξεχνάνε όλοι αυτοί οι χειραγωγοί, ή δε θέλουν να ακούνε καθόλου αυτό που είπε ο Ιησούς Χριστός όταν ερωτήθηκε:
«Διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;
Ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτῷ· Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου, καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου, καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου· αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή. Δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν».

Όλοι αυτοί που επικαλούνται τον Ιησού Χριστό πως είναι αγάπη  και θέλουν να την ταυτίσουν με την «αγάπη» που δεκαετίες καλλιεργεί και πάει να επιβάλει η Νέα Εποχή (η εποχή των Σοδόμων και Γομόρρων, εμφανίζεται ως Νέα Εποχή! Προοδευτική!), όλοι αυτοί λοιπόν, χωρίς να αγαπήσουν πρώτα τον Τριαδικό Θεό της Ορθοδοξίας, τηρώντας τις εντολές του και αναπτύσσοντας μία αγάπη Χριστοκεντρική, πάνε να επιβάλλουν μία αγάπη αρρωστημένη, μίαν αγάπη Ανθρωποκεντρική, βασισμένοι στα ανθρώπινα πάθη που πάνε να δικαιολογήσουν πως πρέπει να γίνουν δεκτά, γιατί ο Ιησούς Χριστός είναι αγάπη!!

Αγαπητοί, κρατήστε αυτήν την αγάπη σας που θέλετε να επιβάλετε, γιατί είναι κάλπικη, χωρίς καμία αξία από τη στιγμή που δε συμβαδίζει με τη γνήσια Αγάπη που δείχνει την οδό της αγάπης. Η οδός αυτή περνάει από την καρδιακή αγάπη προς το Θεό πρώτα. Μετά περνάει προς το συνάνθρωπο, καθαρή από τον υλισμό, τη φιλαυτία και τη σαρκολατρεία της δικής σας……αγάπης.

Με την αγάπη από τη μία πλευρά που προτείνουν ψυχολόγοι η οποία είναι ανθρωποκεντρική και την νοσηρή αγάπη προς σαρκικά πάθη, που πάνε να επιβάλλουν οι θιασώτες της Νέας Εποχής και με τον Θεάνθρωπο έξω από κάθε λόγο τους (ή επικαλούμενοι Αυτόν όπου τους βολεύει, πολλές φορές τον επικαλούνται πλανεμένα, παρερμηνεύοντας με δόλο, όσα είπε), θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Όμως ο Ιησούς Χριστός μας είπε ξεκάθαρα:
«χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν». Το έγραψα και παραπάνω. Όσο δε θέλουμε να το κατανοήσουμε, τόσο θα απομακρυνόμαστε από το δρόμο που οδηγεί στη Σωτηρία της ψυχής και θα πηγαίνουμε σε αυτόν της απώλειάς της.

Κατά το λογισμό μου ως ενός απλού (όσο δύναμαι) πιστού.

Θα ήθελα και πάλι να απευθυνθώ στα θύματα και στους οικείους τους και να ευχηθώ ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων και να δίνει δύναμη και κουράγιο στους ανθρώπους τους. 

Α.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

…μόνο η «εν Χριστώ» ζωή αφυπνίζει τους ανθρώπους…

3,7 «Εν οἷς καὶ ὑμεῖς περιεπατήσατέ ποτε, ὅτε ἐζῆτε ἐν αὐτοῖς» Σ’ αυτά τα πάθη και αμαρτήματα είχαν περπατήσει άλλοτε και οι Κολασσαείς κα...