Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ο φόβος του ψηφιακού ευρώ ωθεί τη Σλοβακία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της! Κατοχύρωσε ως δικαίωμα την χρήση μετρητών!

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε μια αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα χρήσης μετρητών ως μέσο πληρωμής.

Η τροπολογία αποσκοπεί στην προστασία της οικονομικής κυριαρχίας της Σλοβακίας και στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών καταστημάτων να απορρίπτουν πληρωμές σε μετρητά.

Η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) ή ψηφιακού ευρώ αποτελεί θέμα συζήτησης.

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε μια αλλαγή στο Σύνταγμά του. Η τροπολογία είναι ένα προληπτικό μέτρο κατά του ψηφιακού ευρώ. Υποστηρίζεται από το κόμμα Sme Rodina. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) ή ψηφιακού ευρώ αποτελεί θέμα συζήτησης, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή και την ανταγωνιστικότητα.

Το ψηφιακό ευρώ ανάγκασε τη Σλοβακία να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα

Μετά από απόφαση του κοινοβουλίου στις 15 Ιουνίου για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, η Σλοβακία θα επισημοποιήσει το δικαίωμα χρήσης μετρητών ως τρόπο πληρωμής. Η νέα νομοθεσία υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε ως προληπτικό μέτρο έναντι του προβλεπόμενου ψηφιακού ευρώ. Υποστηρίχτηκε από το κόμμα Sme Rodina, ευρέως γνωστό ως το κόμμα «We Are Family».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού πρακτορείου ειδήσεων Euractiv, ο Milo Svrek, ένας από τους συντάκτες της νομοθεσίας, είπε στους βουλευτές κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ότι η τροποποίηση απαιτείται για τη διασφάλιση της οικονομικής κυριαρχίας της Σλοβακίας:

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια διάταξη στο Σύνταγμα βάσει της οποίας μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στο μέλλον έναντι οιωνδήποτε εντολών από το εξωτερικό, οι οποίες θα λένε ότι μπορεί να υπάρχει μόνο το ψηφιακό ευρώ και καμία άλλη επιλογή πληρωμής».

Η Euractiv ισχυρίζεται ότι η Σλοβακία θα αλλάξει το σύνταγμά της για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών καταστημάτων να απορρίπτουν πληρωμές σε μετρητά για προϊόντα και υπηρεσίες παράλληλα με τη νομοθεσία που κωδικοποιεί το δικαίωμα χρήσης μετρητών. Αυτό, σύμφωνα με αναφορές, έχει σκοπό να δημιουργήσει μια εξαίρεση στους τρέχοντες περιορισμούς αποδοχής μετρητών για καταστήματα που πωλούν μηχανήματα αυτόματης πώλησης μόνο με κάρτες, καθώς και να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων από ληστείες και έκθεση σε μικρόβια.

Η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) ή ψηφιακού ευρώ είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από αναλυτές για το κοινοβούλιο αναφέρθηκε στο πρόβλημα ως «λύση που αναζητά πρόβλημα», αλλά ενθάρρυνε την ΕΕ να είναι έτοιμη να διερευνήσει περαιτέρω την ιδέα στο μέλλον.

Η ιδέα ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν πλήρως συγκεντρωτικό και θα επέτρεπε σε μια κρατική υπηρεσία να διαχειρίζεται τις συναλλαγές με αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα διαμάχης για την μελλοντική ανάπτυξη και εφαρμογή ενός τέτοιου νομίσματος. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί εγγενή απειλή για την ιδιωτική ζωή του ατόμου.

Τίθεται επίσης το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Αν και τα CBDC έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν άτομα που μπορεί να έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε παραδοσιακά εργαλεία ψηφιακής τραπεζικής, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα που κερδίζουν χρήματα παρέχοντας πιστωτικές λύσεις για όσους έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

thecoinrepublic

πηγή: www.enromiosini.gr

makkavaios.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(†) Ἐπίσκοπος Αὐγουστίνος Καντιώτης: "Ὁ σταυρός κάνει θαύματα, ἄπειρα θαύματα"

« Kαὶ μόνο ἡ θέα τοῦ σταυροῦ, ἀγαπητοί μου, γι᾽ αὐτὸν ποὺ πιστεύει, φτάνει γιὰ νὰ γεννήσῃ ὑψηλὰ φρονήματα, αἰσθήματα μεγάλα, νὰ κάνῃ τὸν ἄνθ...