Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

«Θρησκεία καθαρά καί ἀμίαντος παρά τῷ Θεῷ καί Πατρί αὕτη ἐστίν… ἄσπιλον ἑαυτόν τηρεῖν ἀπό τοῦ κόσμου»(α΄, 27)

«Ὁ Ἀπόστολος Ἰάκωβος γράφει στὴν ἐπιστολή του πὼς ἕνα ἀπ’ τὰ οὐσιωδέστερα γνωρίσματα τῆς θρησκείας τῆς καθαρῆς καὶ ἀμόλυντης ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ εἶναι νὰ τηρεῖ κανεὶς τὸν ἑαυτὸ του ἐλεύθερο ἀπὸ κάθε μολυσμὸ, ποὺ μπορεῖ νὰ τοῦ προκαλέσει ὁ μακράν Του εὑρισκόμενος κόσμος. Καὶ συγκεκριμένα: 
«Θρησκεία καθαρὰ καὶ ἀμίαντος παρὰ τῷ Θεῷ καὶ Πατρὶ αὕτη ἐστίν… ἄσπιλον ἑαυτὸν τηρεῖν ἀπὸ τοῦ κόσμου»(α΄, 27).

Νὰ ἡ ἀρχὴ τῆς ζωῆς μας, ὁ ὑπέρτατος στόχος μας, ἡ πηγὴ τῶν ἀξιῶν μας. Αὐτὸ τὸ «ἄσπιλον ἑαυτὸν τηρεῖν ἀπὸ τοῦ κόσμου»! Ὑπόψη τούτη ἡ ἐπισήμανση τοῦ Μ. Βασιλείου:
«Οἱ θεῖες Γραφὲς εἶναι γιὰ μᾶς πλήρεις διδαγμάτων περὶ τοῦ ὅτι δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ διακρινόμαστε καὶ στὰ δύο πράγματα συγχρόνως, δηλαδὴ καὶ στὶς κοσμικὲς ὑποθέσεις καὶ στὴν κατὰ Θεὸν ζωὴ»».

Απόσπασμα από το άρθρο: «Μέσα στον κόσμο, αλλ’ όχι μέσα μας ο κόσμος (Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος)».

(Πηγή: «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» 4/2/2011)

alopsis.gr

Εκ του ιστολόγιου: «ἄσπιλον ἑαυτὸν τηρεῖν ἀπὸ τοῦ κόσμου». Για όσους επιθυμούν να γίνει η Ορθόδοξος Εκκλησία Μοντέρνα για να προσελκύσει τον κόσμο. Είναι ξεκάθαρη αγαπητοί η θέση των Αγίων Πατέρων μας. Δεν είναι δυνατή η Εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Αν η Εκκλησία αλλάξει δια της εκκοσμίκευσης για να γίνει αρεστή στον κόσμο, θα παύσει να είναι Εκκλησία.

Δε γίνεται να υπάρχει αλλαγή και ταύτιση στο ελάχιστο, προς το κοσμικό θέλημα, διότι το κοσμικό θέλημα, είναι μολυσμένο με πάθη. Στο κοσμικό θέλημα, υπάρχει ο εγωισμός, η υπερηφάνεια, η ανθρωποκεντρική (και όχι Χριστοκεντρική) αγάπη και η δικαιολογία των παθών. Ο κόσμος, το κοσμικό φρόνημα, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα πάθη του, την φιλαυτία του, τον εγωκεντρισμό του, την πορνεία, την έλλειψη της αιδούς, τη σαρκολατρεία, τη φιλαργυρία, τη φιλαρχία, κλπ.

Σε αυτήν την έντονη προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων, δε μπορεί σε τίποτα να είναι μέτοχος η Εκκλησία, κεφαλή της οποίας είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός.

Βέβαια αυτό ενοχλεί το Πνεύμα της Νέας Εποχής, που είναι ένα πνεύμα υλιστικό, σαρκολατρικό και κυρίως Αντίχριστο. Συχνά τα Μ.Μ.Ε. και γενικότερα η τηλεόραση, βάλουν κατά του ότι η Εκκλησία παραμένει όπως ήταν και θέλουν να την κάνουν…..μοντέρνα. Ποιοι μπορούν να ξεπεράσουν τη σοφία του ιδρυτή της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού για να αλλάξουν την Εκκλησία; Λένε πως η Εκκλησία (η Ορθόδοξη) είναι οπισθοδρομική. Από που «φωτίστηκαν» για να διακρίνουν την οπισθοδρομικότητα της Εκκλησίας; Από τα πάθη τους;

Κατά τον φτωχό μου πάντα λογισμό.

Α.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης: H ιστορία, το κόκκινο άλογο και το μύρο (26 Οκτωβρίου)

« Μ έγαν εύρατο εv τοις κιvδυvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ούν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω...