Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Πώς το κινητό βάζει… φραγή σε σωματική και ψυχική υγεία (Κάτια Γιαπαλάκη)

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου, 2013

Προσφέρει άμεση επικοινωνία αλλά και διασκέδαση, γι’ αυτό έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ομως το τίμημα που έχει το κινητό στην υγεία μας απέχει από το να είναι αμελητέο. Αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ερευνητικά η σχέση της χρήσης του με τον καρκίνο, είναι ήδη διασταυρωμένο ότι ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό μας αλλά και για την ψυχική μας ισορροπία.

Ενας από αυτούς τους κινδύνους είναι τα βακτήρια. Στα πλήκτρα και ανάμεσα στα διάκενα των συσκευών των κινητών τηλεφώνων υπάρχουν πολυπληθείς «αποικίες» τους. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αποκάλυψε ότι στα κινητά τηλέφωνα ζουν περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι στα χέρια μας ακόμα και απ’ όσα συναντιούνται στις τουαλέτες! Επίσης, βρέθηκε ότι στο 16% των συσκευών των κινητών τηλεφώνων φιλοξενείται το κολοβακτήριο Escherichia coli, το οποίο μεταδίδεται εύκολα με την αφή.

Οσοι πάλι βρίσκονται συνέχεια με το κινητό στο χέρι – και είναι πολλοί! – αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως χρόνιο πόνο αλλά και φλεγμονές. Επίσης, το κινητό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τον αυχένα σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν τη συσκευή τους μονίμως «σφηνωμένη» ανάμεσα στο αφτί και τον ώμο τους.

Επίσης, η μεγάλη χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και στα μάτια, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στα μικρά παιδιά που φτάνουν μέχρι και να ζαλίζονται αλλά και να εκδηλώνουν ερεθισμό καθώς παίζουν επί ώρες παιχνίδια, επικεντρώνοντας το βλέμμα τους στις κουραστικά μικρές οθόνες των κινητών.

Τέλος, το κινητό μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία μας. Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ έδειξαν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία, καθώς η ψευδαίσθηση ότι υποκαθιστούν την ανθρώπινη επαφή μακροπρόθεσμα οδηγεί σε απομόνωση. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην κατάσταση μόνιμου στρες, αφού μέσω αυτών των συσκευών οι χρήστες βομβαρδίζονται συνεχώς από πληροφορίες αλλά και από νέες υποχρεώσεις.

(Πηγή: espressonews.gr)

alopsis.gr

Εκ του ιστολόγιου: Μικρόβια αναπτύσσονται και στα πληκτρολόγια των σταθερών ή φορητών υπολογιστών. Τόσο επάνω στα πλήκτρα, όσο και ανάμεσα σε αυτά. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε καλά με κάποιο προϊόν που δε θα βλάψει το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα πληκτρολόγια.

Σχετικά με την ψυχική υγεία. Πολλοί θα πούνε πως έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις αλλά έχουν διευκολύνει κατά πολύ και τον τρόπο επικοινωνίας, αφού μπορείς με το κινητό να τηλεφωνείς όπου και αν βρίσκεσαι με την προϋπόθεση πως έχεις σήμα από την κινητή τηλεφωνία στην οποία είσαι πελάτης.

Τα όσα προβλήματα αναφέρει το άρθρο για τη σωματική υγεία που προκαλούν τα κινητά, ισχύουν και στη χρήση των πληκτρολόγιων σταθερών και φορητών υπολογιστών. Προβλήματα στον αυχένα, στα δάκτυλα, στα μάτια, στον καρπό. Για αυτό χρειάζεται όταν κάποιος είναι σε σταθερό ή φορητό υπολογιστή να κάνει συχνά διαλείμματα. Επίσης τόσο η χρήση των κινητών τηλεφώνων όσο και των υπολογιστών, αυξάνουν τον χρόνο που καθόμαστε και την λεγόμενη καθιστική ζωή που και αυτή είναι επιζήμια για την υγεία μας.

Μήπως όμως αγαπητοί βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος σχετικά με τα καλά που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα; Χώρια από τα παραπάνω προβλήματα που επισημαίνονται στην ψυχική υγεία των χρηστών των κινητών τηλεφώνων υπάρχουν και άλλα. Υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού σε αυτά. Υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να τα αποχωριστούν αφού αν τα αποχωριστούν, αποχωρίζονται και τους «φίλους» τους στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Κοινωνικής Διαδικτυακής Σκλαβιάς).

Τα κινητά τηλέφωνα περιορίζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών τους, αφού αν θέλει κάποιος να κάνει μία βόλτα ή να μείνει ήσυχος από όλους, αυτό δεν είναι εφικτό γιατί θα χρειαστεί να κλείσει το κινητό και δε θα μπορούνε να τον βρούνε από απλοί γνωστοί και φίλοι, μέχρι πελάτες τους ή αν είναι υπάλληλος, ο εργοδότης.

Στο θέμα της εργοδοσίας, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί μία απειλή για το ωράριο του εργαζόμενου, αφού μπορεί και εκτός ωραρίου ο εργοδότης να καλεί τον εργαζόμενο για το παραμικρό, οπουδήποτε και αν βρίσκεται ο εργαζόμενος. Δεν είναι αγαπητοί όπως παλιά που αν δεν ήσουν σπίτι μετά τη δουλειά δε μπορούσε να σε βρει ο εργοδότης. Πλέον με το κινητό θα σε βρει ακόμη και αν θες να πας μια βόλτα για να «καθαρίσει» το μυαλό σου από τη δουλειά.

Δυστυχώς, μπορεί να μην «καθαρίσει», ξεκουραστεί, το μυαλό σου από τη δουλειά, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου ο εργοδότης και να σου ζητήσει πληροφορίες ΕΚΤΟΣ ωραρίου για τη δουλειά, μέχρι και να απαιτήσει να ξαναγυρίσεις πίσω για να τον βοηθήσεις ή να κάνεις κάποιες επιπλέον δουλειές και ας έχεις σχολάσει.

Υπάρχουν και χειρότερες και επικίνδυνες καταστάσεις αφού τα κινητά διαθέτουν, κάμερες καθώς και τη δυνατότητα ηχογράφησης. Έτσι πολλοί χρησιμοποιούν τις κάμερες εν αγνοία των άλλων για να καταγράφουν ευαίσθητες προσωπικές στιγμές ή να καταγράφουν τα βίαια σωματικά ή σεξουαλικά τους «επιτεύγματα» και να τα «ανεβάζουν» που άλλου; Στο διαδίκτυο. Στη σύγχρονη Αρένα όπου το κοινό διψάει για να βλέπει ανθρώπους να πλακώνονται στο ξύλο και γενικά διψάει για βία. Διψάει επίσης και για την αυτοπροβολή του το διαδικτυακό κοινό (όχι όλοι αλλά πάρα πολλοί) και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ακόμη και επικίνδυνα για να την πετύχει.  

Έβλεπα ένα βίντεο στο youtube, όπου Μεξικανοί youtubers για να αυξήσουν το κοινό τους, στράφηκαν λεκτικά εναντίον των άκρως επικίνδυνων Καρτέλ Ναρκωτικών με βίντεο που ανέβαζαν και έβριζαν τα Καρτέλ, τους περνούσαν το μήνυμα πως δε τα φοβούνται τα Μεξικάνικα Καρτέλ ναρκωτικών. Το τέλος τους ήταν ένα. Δολοφονήθηκαν. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η αυτοπροβολή. Άλλοι για να ενθουσιάσουν όσους τους «ακολουθούσαν» στο διαδίκτυο, κάνανε επικίνδυνα πράγματα και….σκοτώθηκαν.

Χώρια από τα παιχνίδια θανάτου που βγαίνουν κατά διαστήματα και καλούν τους «γενναίους» να κάνουν μία σειρά πραγμάτων που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο. Το αίμα, η βία, η επίδειξη με αυτοσχέδιους αγώνες μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων, δημιουργεί και αναπαράγει τη βία. Την αυξάνει και μπορεί σε πολλούς ειδικά ανήλικους να την κάνει τρόπο ζωής.

Ας σκεφτεί σοβαρά και αντικειμενικά κάποιος αν τα κινητά τον έχουν βοηθήσει στην επιδίωξή του για να χαλαρώσει, να απομονωθεί για λίγο από το φιλικό του περιβάλλον ή τον έχουν «σκλαβώσει».

Ειδικά εμείς που μάθαμε πως είναι η ζωή χωρίς αυτά τα μαραφέτια που σε πολλούς αποτελούν ένα Ψηφιακό Ναρκωτικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατο εθισμό και να διαλύσει φιλίες, γάμους, ακόμη και την ψυχολογία του χρήστη.

Η φωτογραφία που έχω βάλει στο ιστολόγιο και που δείχνει κάθε μέλος της οικογένειας Απομονωμένο στο κινητό του τηλέφωνο αποτελεί μία οδυνηρή πραγματικότητα. Πρώτα ήταν όλοι αφοσιωμένοι στην τηλεόραση (το κακό). Τώρα ο καθένας είναι αφοσιωμένος σε ένα κινητό (το χειρότερο). 

Πρόκειται για μία Ψηφιακή Μάστιγα. Για να προφυλαχθείς από αυτήν θα πρέπει να έχεις δυνατές μέσα σου ψυχικές δυναμείς και πάντα να έχεις στο νου σου το Θεό, τον Ιησού, την Παναγία

Μόνος του κανείς δε μπορεί να αντισταθεί σε τίποτα με τις δικές του αδυναμίες. 

Κατά το λογισμό μου

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γευθεί και να εκτιμήσει το καλό, αν προηγουμένως δε δοκιμάσει την πίκρα από τους πειρασμούς"

« Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γευθεί και να εκτιμήσει το καλό, αν προηγουμένως δε δοκιμάσει την πίκρα από τους πειρασμούς . Έτσι, όταν συναντήσ...