Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Microsoft – OpenAI Mήνυση από 2 συγγραφείς Ελληνικής καταγωγής

Δύο συγγραφείς κατέθεσαν μήνυση κατά της Microsoft και της OpenAI επειδή χρησιμοποίησαν το έργο τους για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Αυτό έγινε μια εβδομάδα μετά την μήνυση των New York Times επειδή η Microsoft και η OpenAI χρησιμοποίησαν τα άρθρα τους για την εκπαίδευση των γλωσσικών μοντέλων (LLM) χωρίς ρητή άδεια.

Οι συγγραφείς Nicholas Basbanes (Ελληνοαμερικάνος 2ης γενιάς) και Nicholas Gage (Nikos Gatzoyiannis) υπέβαλαν ομαδική αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Manhattan ισχυριζόμενοι ότι η Microsoft παραβίασε τα πνευματικά τους δικαιώματα χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τα βιβλία τους για να εκπαιδεύσει το LLM της OpenAI για το ChatGPT και άλλες υπηρεσίες. Η μήνυση αναφέρεται επίσης και σε αυτή που κατατέθηκε από τους New York Times και σημειώνει ότι ο Nicholas Gage είχε εργαστεί για τη Wall Street Journal και τους New York Times.

Ο κύριος Gage είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους ερευνητές ρεπόρτερ της Αμερικής. Έχει μεταπτυχιακό από το Columbia University Graduate School of Journalism και η δουλειά του για τη Wall Street Journal και τους New York Times επηρέασαν την πορεία βασικών γεγονότων στην αμερικανική και παγκόσμια ιστορία.

Η αγωγή ζητά να αποζημιωθούν οι συγγραφείς για τη χρήση του έργου τους από τις εταιρείες τεχνολογίας που αξιοποίησαν τις πληροφορίες για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Επιπλέον, ο δικηγόρος του Basbanes και του Gage ανέφερε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν “πρόσβαση σε δισεκατομμύρια κεφάλαια, απλώς έκλεψαν έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα των Plaintiffs για να δημιουργήσουν μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων+ δολαρίων. Είναι εξωφρενικό”.

Και οι δύο συγγραφείς ζητούν αποζημίωση από τη Microsoft και την OpenAI, καθώς να σταματήσουν άμεσα οι εταιρείες να χρησιμοποιούν πληροφορίες έργων με πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

iguru.gr

Εκ του ιστολόγιου: Υπάρχουν τεχνολογίες που θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας, αν πρέπει να ελέγχονται και να εφαρμόζονται από Ανεξάρτητες Αρχές ή από ιδιώτες και πολυεθνικές. Η Microsoft πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για πολλά. Πρόκειται για μία πολυεθνική με τεράστια κεφάλαια και δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζει πολιτικούς ανά τον κόσμο.

Η Google, το ίδιο. Αν λοιπόν μιλάμε για ψηφιακή εποχή, αυτή από ποιον ελέγχεται; Από τις Δημοκρατίες των Κρατών ή τις λίγες Πολυεθνικές του τεχνολογικού τομέα;

Με τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων από τις τράπεζες, αφού σε αυτές δίνει εξουσίες το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, με τον έλεγχο του διαδίκτυο από ιδιωτικές πολυεθνικές μήπως περνάμε από τη Δημοκρατία, στην Ολιγαρχία των Πολυεθνικών; Δεν το αναφέρω από οικονομικής απόψεως, αλλά από προστασίας των Ατομικών μας Ελευθεριών, της Προστασία της Ιδιωτικής μας Ζωής.

Σκεφτείτε πως τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, έχουν λειτουργικό σύστημα της Google, το Anroid και οι υπολογιστές της Microsoft τα Windows και οι περισσότεροι χρησιμοποιούμαι το Google Mail και τον Google Chrome. Συλλέγουν χωρίς να το γνωρίζουμε αυτά τα λειτουργικά σύστημα (τα emails και οι browsers), προσωπικά μας δεδομένα χωρίς να μας ρωτούν;

Γιατί έχει επιτραπεί στο Google Map, να φαίνονται τα σπίτια μας και μάλιστα σε όλο τον πλανήτη; Ανήκουν τα σπίτια μας στην Google και δεν το ξέρουμε; Από τη στιγμή που ανήκουν σε εμάς πως η Google τα εμφανίζει σε όλους;

Τα Δημόσια Κτίρια ας τα δείξουν. Το Ιδιωτικό (που το λέει και η λέξη) με ποιο δικαίωμα το βγάζει η Google φωτογραφία και το δείχνει; Είναι κάτι που μου ανήκει. Πως το δημοσιοποιείς χωρίς την άδειά μου; Μπορεί κάποιος να διανοηθεί τι κάνουν; Σε τι περιβάλλον θέλουν να μας συνηθίσουν να ζούμε;

Αν κάποιος μου πει «δεν έχεις τίποτα να κρύψεις για να φοβάσαι» θα του απαντήσω: δε μου αρέσει να είμαι πιόνι καμιάς εξουσίας και να με ελέγχει χωρίς να με ρωτάει. Αυτό θα το κάνει, όταν θα είμαι χαρακτηρισμένος ως «Δούλος».

Κατά το λογισμό μου πάντα

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Θεός μόνο μπορεί να θεραπεύσει τους φόβους σου

Παιδί μου, φοβάσαι; Να σκέφτεσαι τον Θεό πολύ. Να πηγαίνεις στην εκκλησία, όχι για μένα, για τον Θεό. Να κάνεις ο,τι ικανοποιεί την ψυχή σο...