Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Οι χριστιανοί οφείλουν να μην ορκίζονται, ούτε αληθινά ούτε ψέματα

Οι κυριότερες εντολές του Ευαγγελίου

5. Οι χριστιανοί οφείλουν να μην ορκίζονται, ούτε αληθινά ούτε ψέματα.

Εγώ σας λέω να μην ορκίζεστε καθόλου. Ούτε στον ουρανό, γιατί είναι ο θρόνος του Θεού. Ούτε στη γη, γιατί είναι το σκαμνί όπου πατούν τα πόδια Του. Ούτε στα Ιεροσόλυμα, γιατί είναι η πόλη του Θεού, του μεγάλου βασιλιά. Ούτε στο κεφάλι σας να ορκιστείτε, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε ούτε μια τρίχα του άσπρη ή μαύρη. Ο λόγος σας ας είναι απλά «ναι» και «όχι». Ό,τι περισσότερο πείτε από το «ναι» και το «όχι», προέρχεται από τον πονηρό διάβολο (Ματθ. 5:34-37).

Προπαντός, αδελφοί μου, να μην ορκίζεστε ούτε στον ουρανό ούτε στη γη ούτε πουθενά αλλού. Ας είναι το «ναι» σας πραγματικό «ναι» και το «όχι» σας πραγματικό «όχι», για να μη βρεθείτε κατηγορούμενοι στην τελική κρίση (ή και για να μην πέσετε σε υποκρισία και ψευδολογία) (Ιακ. 5:12).

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Οι κυριότερες εντολές του Ευαγγελίου

greekdownloads.wordpress

Εκ του ιστολόγιου: Ό,τι μας λένε οι Άγιοι Πατέρες αγαπητοί. Ψεύτικοι όρκοι, είναι αυτοί που βλέπουμε σε ταινίες, στα θέατρα και τα παρόμοια. Δεν ξέρω που άλλου μπορεί να υπάρχουν ψεύτικοι όρκοι.

Ο όρκος ο πραγματικός που μας ζητείται σε διάφορες περιστάσεις, δε μπορεί να γίνει. Ακόμη και αν η Ιερά Σύνοδος το επιτρέπει…. Εμείς, έχουμε τους Αγίους Πατέρες μας το λόγο και τα γραπτά κείμενα των οποίων, ουδείς δε μπορεί να αμφισβητήσει. Πουθενά να μην ορκιζόμαστε. Δεν αποτελεί αγαπητοί άρνηση πίστεως η άρνηση της ορκωμοσίας.

Αποτελεί, Ορθή εφαρμογή της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστεως, του Ευαγγελίου και των Αγιο – Πατερικών κειμένων και γνώση του πόσο σοβαρό πράγμα είναι ο Όρκος. Σοβαρό με την Πνευματική έννοια και όχι την Κοσμική. Αν κάποιος σας φέρει αντιρρήσεις, ορίστε το κείμενο του Όσιου Νικόδημου του Αγιορείτου.

Όμως και εσείς σε διάφορους άλλους συνανθρώπους σας, δεν πρέπει να ορκίζεστε για να δείξετε με αυτόν τον τρόπο πως λέτε την αλήθεια. Προσέξετε τι γράφει παραπάνω ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για να κατανοήσετε τη σημασία του όρκου.

Υπάρχουν και οι άθεοι που δεν ορκίζονται. Η πράξη τους αυτή, δε μπορεί να συγκριθεί με τη δική μας. Εκείνοι δεν ορκίζονται γιατί δεν πιστεύουν στο Θεό. Εμείς δεν ορκιζόμαστε γιατί πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό και γνωρίζουμε πως αποτελεί Κανόνα του Ευαγγελίου.

Α.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"O σημερινός ἄνθρωπος ἔχει κατ’ ἐξοχήν ἀνάγκη ἀπό τήν προσευχή"

« Τελειώνοντας, στὸ θέμα τῆς προσευχῆς θὰ ἤθελα νὰ πῶ, ὄτι ὁ σημερινὸς ἄνθρωπος ἔχει κατ’ ἐξοχὴν ἀνάγκη ἀπὸ τὴν προσευχὴ,  γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ ...