Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

"Όταν ακόμη, Χριστιανοί μας αρνούνται το Ευαγγέλιο, είτε επιλεκτικώς είτε καθ΄ ολοκληρίαν, συνήθως επιλεκτικώς..."

«Όταν χλευάζεται ακόμη ο Χριστός από Χριστιανούς - αλίμονο, και από μη Χριστιανούς - σταθεί και υπερασπιστεί το πρόσωπο το ανθρώπινον του Χριστού.  

Όταν ακόμη, Χριστιανοί μας αρνούνται το Ευαγγέλιο, είτε επιλεκτικώς είτε καθ΄ ολοκληρίαν, συνήθως επιλεκτικώς, «δεν συμφωνώ μ’ αυτό που λέει το Ευαγγέλιο», «δεν συμφωνώ με εκείνο που λέει το Ευαγγέλιο», ο ομολογητής θα υπερασπιστεί το ΕυαγγέλιοΠαντού.

Μέσα στην καθημερινότητα, μέσα στην εργασία, στο σπίτι, στο δημόσιο βίο. Όταν ο Χριστός, υποτιμάται και πρέπει να μιλήσουμε γι’ Αυτόν ή να διορθώσουμε αν δεν υπάρχει κακή προαίρεσις ή να επιτιμήσουμε εάν υπάρχει κακή προαίρεσις, κακοπιστία, θα επιτιμήσομε, θα επιπλήξομε.

Όλα αυτά σημαίνουν ομολογώ τον Χριστόν. Δεν ντρέπομαι. Δεν υποστέλλω την αλήθειαν. Δεν συρρικνούμαι»

Απόσπασμα

π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος

ΠΗΓΕΣ:

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας δια χειρός του αξιοτίμου κ. Αθανασίου Κ.

http://www.arnion.gr/mp3/omilies/p_athanasios/omiliai_kyriakvn/omiliai_kyriakvn_605.mp3

(Μεταφορά της απομαγνητοφωνημένης ομιλίας σε ηλεκτρονικό κείμενο και επιμέλεια: Ελένη Λιναρδάκη, φιλόλογος)

alopsis.gr

Εκ του ιστολόγιου: Μας λέει ο μακαριστός πατήρ Αθανάσιος Μυτηλιναίος:
«ο ομολογητής θα υπερασπιστεί το ΕυαγγέλιοΠαντού»

Σήμερα αγαπητοί, βιώνουμε μία τραγική κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί που γνωρίζουν το Ευαγγέλιο, χωρίς όμως πραγματικά να το γνωρίζουν.

Ακατήχητοι, αδιάβαστοι σε ότι αφορά τα Αγιο-Πατερικά κείμενα που Θεόπνευστα και Αυθεντικά ερμηνεύουν το Ευαγγέλιο, η ίσως και συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων Χριστιανών, νομίζουν πως γνωρίζουν το Λόγο του Θεού. Μπαίνουν στη διαδικασία να το ερμηνεύσουν μόνοι τους, όπως κάνουν οι Πεντηκοστιανοί και έτσι, πιστεύοντας στο δικό τους λογισμό βγάζουν τα συμπεράσματά τους, πολλές φορές πλανεμένα.

Στα Αγιο – Πατερικά κείμενα βρίσκεται η ερμηνεία του Ευαγγελίου αγαπητοί. Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας, με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, αφού πρώτα έκαναν μία ασκητική ζωή για να απαλλαχθούν από τα πάθη τους, συνήθως στην έρημο, κατόπιν μας φώτισαν με τα κείμενά που έγραψαν με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Όμως εδώ και δεκαετίες η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, φιμώνει τα Αγιο – Πατερικά κείμενα και αφήνει τον πιστό στην προσωπική του ερμηνεία ως προς το Ευαγγέλιο. Γιατί φιμώνει τα Αγιο – Πατερικά Κείμενα; Γιατί η Νέα Εποχή, θέλει μία Θρησκεία, οπότε στα πλαίσια του Οικουμενισμού που στόχο έχει τη δημιουργία αυτής της νέας Πανθρησκείας, τα Αγιο – Πατερικά κείμενα, στέκονται εμπόδιο στα Πανθρησκευτικά σχέδια της Νέας Εποχής.

Οι Άγιοι Πατέρες μιλάνε για μετάνοια. Ακούτε εσείς πολλούς κληρικούς να μιλάνε συνέχεια για μετάνοια; Οι Άγιοι Πατέρες μιλάνε για Τριαδικό Θεό. Ακούτε πολλούς Κληρικούς να μιλάνε για Τριαδικό Θεό;

Η Νέα Εποχή θέλει ανθρώπους αμετανόητους, ατομιστές, με φιλαυτία, ανθρωπαρέσκεια, ειδωλολατρία και Εκκοσμικευμένη Ορθοδοξία.

Όλα αυτά οι Άγιοι Πατέρες μας τα κατακρίνουν, μας ανοίγουν τα μάτια της ψυχής μας για να μας δείξουν πόσο κακό μας κάνουν. Μας δείχνουν το δρόμο της Σωτηρία της Ψυχής μας, μας δείχνουν τη σωστή αγάπη που είναι Χριστοκεντρική και όχι η γεμάτη πάθη ανθρωποκεντρική.

Αυτά δε θα τα ακούτε συνέχεια από πολλούς Κληρικούς. Θα ακούτε για έναν Θεό, για μία αγάπη που όλους τους χωράει (και τους αμετανόητους), δε θα ακούτε για τη Δευτέρα Παρουσία και τη Μέλλουσα Ζωή και πως εδώ είμαστε για να προετοιμαστούμε για τη Μέλλουσα ζωή.

Ίσως και οι ίδιοι να μη γνωρίζουν τι λένε οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας. Οι Άγιοι Πατέρες μας βοηθούν στο να βρεθούμε κοντά στον Ιησού Χριστό. Στο να εκτελούμε σωστά τις εντολές Του. Στο να έχουμε πνεύμα αυταπάρνησης και θυσίας. Γιορτάζουμε Αγίους και οι Κληρικοί δεν αναφέρονται διαρκώς στα κείμενά τους για να μη γίνουν κακοί με το Κοσμικό Πνεύμα που επιβάλει σταθερά και διαχρονικά η Νέα Εποχή.

Για αυτό γράφω συνέχεια. Κοντά σε ό,τι μας έχουν γράψει οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας. Αλλιώς μοιάζουμε με καπετάνιους που έχουν μεν την πυξίδα (το Ευαγγέλιο) στο καράβι της ζωή τους, δε γνωρίζουν όμως πως λειτουργεί (τα Αγιοπατερικά Κείμενα μας μαθαίνουν το νόημα του Λόγου του Θεού).

Α.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου