Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μόσχα: «Η επίθεση προετοιμαζόταν εδώ και ένα μήνα» – Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των συλληφθέντων

Ο φερόμενος δράστης παραδέχεται ότι πυροβόλησε ανθρώπους στο Crocus City Hall, ότι του προσφέρθηκαν περίπου 5.400 δολάρια για να το κάνει και ότι το μακελειό οργανώθηκε μέσω Telegram

Σύνταξη ΙΝ

«Παγωμένος» παρακολουθεί ο πλανήτης τις εικόνες από το αιματοκύλισμα στη Μόσχα, με τους 115 νεκρούς και τους 121 τραυματίες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.

Οι δράστες έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο, όταν το βράδυ της Παρασκευής (22/3) εισέβαλαν στο Crocus City Hall και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως το πλήθος με αυτόματα όπλα.

Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, με τις Αρχές να εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Λίγες ώρες μετά, στην περιοχή του Μπριάνσκ συνελήφθησαν έντεκα ύποπτοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις που φέρεται να εμπλέκονται στην επίθεση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Τόσο το RIA όσο και το TASS επικαλούνται την FSB λέγοντας ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε την είδηση απευθείας στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ακόμη απευθυνθεί στον ρωσικό λαό για το μακελειό.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση

Μάλιστα, το RIA τονίζει πως η επίθεση στον συναυλιακό χώρο ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη και ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν τοποθετηθεί σε μια κρυψώνα εκ των προτέρων.

Μετά το αιματοκύλισμα, οι φερόμενοι δράστες σκόπευαν να περάσουν τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, γενική διευθύντρια του RT, δηλώνει ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν γύρω στα 100 χλμ πριν φτάσουν στα σύνορα για να περάσουν στην Ουκρανία. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε πάνω από 140, χωρίς ωστόσο να παράσχει επίσημη πηγή.

Δείτε βίντεο από τις συλλήψεις

Η ανάκριση υπόπτου

Σε πλάνα που δημοσιεύει το ρωσικό Μέσο ένας εκ των συλληφθέντων παραδέχεται ότι πυροβόλησε ανθρώπους στο Crocus City Hall, ότι του προσφέρθηκαν περίπου 5.400 δολάρια για να το κάνει και ότι η επίθεση οργανώθηκε μέσω Telegram με ένα άγνωστο πρόσωπο που τους παρείχε τα όπλα.

Ο ίδιος, που διακρίνεται να απαντάει στη ρωσική γλώσσα με βαριά προφορά, ισχυρίζεται πως έφυγε από την Τουρκία την 4η Μαρτίου.

Αρχικά διακρίνεται να είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα με τα χέρια του πίσω στην πλάτη και το πηγούνι του να ακουμπάει στην μπότα ενός ανθρώπου που φοράει στολή παραλλαγής. Αργότερα, είναι γονατισμένος.

Ένας άλλος άνδρας με πληγές και μώλωπες στο πρόσωπό του διακρίνεται να ανακρίνεται μέσω ενός διερμηνέα, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι δεμένος χειροπόδαρα.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian επισημαίνει ότι, «οι δηλώσεις που αποδίδει το ρωσικό πρακτορείο σε έναν από τους υπόπτους προέρχονται από μη εξακριβωμένα βίντεο που κυκλοφορούν στο Telegram και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Αυτοί είναι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες

Το Baza - Μέσο που έχει στενές επαφές με τις ρωσικές Αρχές επιβολής του νόμου - δημοσιοποιεί με τη σειρά του εικόνες τεσσάρων υπόπτων, όλοι από την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Τατζικιστάν. Πρόκειται για τους 37χρονο Μακχμαντρασούλ Νασριντίνοφ, τον 51χρονο Ριβοζίντιν Ισμόνοφ, τον 21χρονο Σοχιντζόν Σαφολζόντα και τον 29χρονο Ρουστάμ Ναζάροφ.

Tέλος, το NEXTA δημοσιεύει φωτογραφία των όπλων που φέρεται να βρέθηκαν στο αυτοκίνητο τύπου σεντάν, μάρκας, το οποίο αγοράστηκε με μετρητά στις 4 Ιανουαρίου 2024 και φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην αιματηρή επίθεση.

Οι ύποπτοι είχαν «επαφές» στην Ουκρανία

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, με το Κρεμλίνο να ελέγχει την αυθεντικότητα της ανάρτησης.

«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

H Ουκρανία ωστόσο, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το αιματοκύλισμα. Δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, το Κιέβο ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπλέκεται στο επεισόδιο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαιώνει στο Telegram ο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή.

«Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», προσθέτει.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό και να θέσει τέλος στην εισβολή», λέει ο αξιωματούχος.

in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου

Ο Κύριος, όταν ανέστησε τον νεκρό Λάζαρο, ήταν σαν να έλεγε, με την πράξη του αυτή: «Πρόκειται να πάθω ως άνθρωπος για τη σωτηρία των ανθρώπ...