Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

"Ας μη σε εξαπατούν άνθρωποι φιλήδονοι και απελπισμένοι για την ψυχή τους, ώστε να κάνεις πράξεις ασέβειας· διότι αυτοί είναι απόγονοι των Σοδόμων"

«Ας μη σε εξαπατούν άνθρωποι φιλήδονοι και απελπισμένοι για την ψυχή τους, ώστε να κάνεις πράξεις ασέβειας· διότι αυτοί είναι απόγονοι των Σοδόμων. Όποιων δηλαδή τα έργα μιμείται κανείς, αυτών αναγκαστικά θα ονομασθεί γιος.

Απόφευγε λοιπόν την εργασία τους και τη μίμηση, για να ξεφύγεις μαζί με την καταδίκη και την ονομασία. Διότι οι επικίνδυνοι αυτοί κόλακες είναι φοβεροί ως προς την προαίρεση και σκληροί στη συμπεριφορά. Άλλοι επιδιώκουν να σε εξαπατήσουν ολοφάνερα, και άλλοι παριστάνουν τον ευλαβή και προσποιούνται τον ταπεινό, σύμφωνα μ’ αυτό που έχει γραφεί· «Έχουν την εξωτερική εμφάνιση της ευσέβειας, αλλά με τη ζωή τους αρνούνται τη δύναμή της» (Β΄ Τιμ. 3, 5.).

Γι’ αυτό και για να μην ελεγχθούν από την τεκνογονία, απολαμβάνουν με δολιότητα τις ηδονές· διότι έχει αφαιρεθεί απ’ αυτούς ο φόβος του Θεού και η αληθινή γνώση, και όχι μόνο κάνουν αυτά, αλλά και επιδοκιμάζουν εκείνους που τα κάνουν (πρβλ. Ρωμ. 1, 32). Και αυτή τη μεγάλη και βαριά ασέβεια την υποτιμούν πάρα πολύ, για να πιάσουν στα δίχτυα τους κάθε άνθρωπο, ώστε να προχωρήσει στην παράβαση των εντολών του Θεού»

Απόσπασμα

Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Ε΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1994.

greekdownloads.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γευθεί και να εκτιμήσει το καλό, αν προηγουμένως δε δοκιμάσει την πίκρα από τους πειρασμούς"

« Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γευθεί και να εκτιμήσει το καλό, αν προηγουμένως δε δοκιμάσει την πίκρα από τους πειρασμούς . Έτσι, όταν συναντήσ...