Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

"Η πλεονεξία, αφού εισήλθε σαν τύραννος στην ζωή, μοίρασε με διάφορους τρόπους στους υπηρέτες της αυτά που δόθηκαν από τον Δεσπότη κοινά σε όλους"

«Κατά τον άγιο Συμεών, όλα «τα πράγματα και τα χρήσιμα αντικείμενα που υπάρχουν στον κόσμο είναι κοινά για όλους, όπως ακριβώς το φως και ο ίδιος ο αέρας που αναπνέουμε... Τα πάντα είναι σε όλους κοινά ως προς την χρήση της απολαύσεως, αλλ’ ως προς την κυριότητα δεν ανήκουν σε κανέναν. Όμως η πλεονεξία, αφού εισήλθε σαν τύραννος στην ζωή, μοίρασε με διάφορους τρόπους στους υπηρέτες της αυτά που δόθηκαν από τον Δεσπότη κοινά σε όλους... και αποστέρησε τους άλλους ανθρώπους από την απόλαυση των αγαθών του Θεού.

Βέβαια οι υπηρέτες και δούλοι αυτής της τυράννου (της πλεονεξίας), διαδοχικά με την σειρά του ο καθένας, δεν γίνονται κύριοι των υπαρχόντων και των χρημάτων, αλλά πονηροί δούλοι και φύλακες» διότι με τον θάνατο τους αφήνουν αναγκαστικά τους θησαυρούς τους σε άλλους».

Απόσπασμα

Ιερομονάχου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

«Γίνεσθε έτοιμοι» 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Προσκυνοῦμεν σου τά Πάθη, Χριστέ»

(Γραπτή ὁμιλία τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου μας κ. Συμεών πρός τούς Χριστιανούς τῆς Μητροπόλεώς μας κατά τόν Ἑσπερινό τῆς Ἀποκαθηλώσεως) «Πρ...