Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Αυτό είναι το πιο κραυγαλέο λάθος των ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει απρόσμενα ανθεκτική οικονομία και… δεν ξέμεινε από πυραύλους

«Η ανθεκτικότητα που επέδειξε η ρωσική οικονομία αιφνιδίασε απόλυτα τη Δύση που υποτιμούσε τη Μόσχα μιλώντας μονότονα με όρους ΑΕΠ

Ο κόσμος έχει περιέλθει σε δεινή θέση και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμα πιο ζοφερές κυρίως εξαιτίας ενός κραυγαλέα λανθασμένου υπολογισμού της ομάδας Biden.
Η δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει να είναι να όμηρος μίας πολιτικής, που προωθεί απευθείας την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία με τον Λευκό Οίκο να μην αντιλαμβάνεται, πως αρχίζει η κατάρρευση της πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου και γκρεμίζεται η παγκόσμια συμμόρφωση με τα κελεύσματα της Ουάσιγκτον.
Εξαρχής η ομάδα Biden στοιχημάτισε στο αφήγημα της ρωσικής ταπείνωσης
Κατέστη ένα υπαρξιακό ζήτημα για τις ΗΠΑ ακριβώς λόγω αυτού του εξωφρενικά αρχικού λανθασμένου υπολογισμού που στη συνέχεια μετατράπηκε στο παράλογο αφήγημα μιας παραπαίουσας, ανά πάσα στιγμή καταρρέουσας Ρωσίας, εκτιμά σε ανάλυσή του ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης και γεωπολιτικός αναλυτής Alastair Crooke.

Η Μεγάλη Έκπληξη

Ποια είναι η λοιπόν αυτή η «Μεγάλη Έκπληξη» – το σχεδόν εντελώς απρόβλεπτο γεγονός της πρόσφατης γεωπολιτικής κατάστασης που έχει κλονίσει τόσο τις προσδοκίες των ΗΠΑ και που οδηγεί τον κόσμο στον γκρεμό;
Είναι, με μια λέξη, η Ανθεκτικότητα. Η Ανθεκτικότητα που επέδειξε η ρωσική οικονομία αφού η Δύση είχε δεσμεύσει ολόκληρο το βάρος των οικονομικών της πόρων για να συντρίψει τη Ρωσία.
Η Δύση επιχείρησε να διαλύσει τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο – μέσω οικονομικού, πολιτιστικού και ψυχολογικού πολέμου – και με πραγματικό στρατιωτικό πόλεμο στη συνέχεια.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει επιβιώσει, και επιβίωσε σχετικά άνετα.
Πορεύεται πιθανώς και καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί γνώστες των ρωσικών πραγμάτων.

Τα λάθη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Έτσι αποδεικνύεται πόσο λανθασμένες ήταν οι πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τη Ρωσία, επισημαίνει ο Crooke.
«Ο Putin δεν μπορεί να επιβιώσει. Η ταχεία οικονομική και πολιτική κατάρρευση είναι βέβαιη υπό το τσουνάμι των δυτικών κυρώσεων», έλεγαν.
Η ανάλυσή τους αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της Υπηρεσίας Πληροφοριών στο ίδιο επίπεδο με τα ανύπαρκτα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής.
Αλλά αντί για κριτική επανεξέταση, καθώς τα γεγονότα δεν κατάφεραν να την επιβεβαιώσουν, διπλασιάστηκαν.
Αλλά δύο τέτοιες αποτυχίες είναι απλώς «εξαιρετικά πολλές» για να τις αντέξουμε.
Γιατί λοιπόν αυτή η «χαμένη προσδοκία» αποτελεί μια τόσο συγκλονιστική στιγμή για την εποχή μας;
Είναι επειδή η Δύση φοβάται ότι ο λάθος υπολογισμός της μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην κατάρρευση της ηγεμονίας του δολαρίου.
Αλλά ο φόβος εκτείνεται πολύ πέρα από αυτό.

Κλονίστηκε η βεβαιότητα

Η Ρωσία κλόνισε μία βεβαιότητα.
Τη βεβαιότητα της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ να διαχειρίζονται τον κόσμο.
Μετά τις πολλές δυτικές περιπέτειες που επικεντρώθηκαν στην αλλαγή καθεστώτος με στρατιωτικό σοκ και δέος (όπως στο Ιράκ), ακόμη και οι σκληροί νεοσυντηρητικοί είχαν παραδεχτεί ότι ένα οπλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν το μόνο μέσο για να «ασφαλιστεί η Αυτοκρατορία».
Αλλά αυτή η πεποίθηση έχει πλέον ανατραπεί – και κράτη σε όλο τον κόσμο το έχουν λάβει υπόψη.
Αυτό το σοκ του λανθασμένου υπολογισμού είναι ακόμη μεγαλύτερο επειδή η Δύση είχε περιφρονήσει τη Ρωσία ως μια καθυστερημένη οικονομία, με ΑΕΠ ανάλογο με αυτό της Ισπανίας.
Σε συνέντευξή του στη Le Figaro ο καθηγητής Emmanuel Todd σημείωνε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία, συνολικά, αποτελούν μόνο το 3,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο Γάλλος ιστορικός διερωτήθηκε, λοιπόν, «πώς είναι λοιπόν δυνατόν αυτά τα κράτη να έχουν δείξει τέτοια ανθεκτικότητα – μπροστά στην πλήρη ισχύ της οικονομικής επίθεσης»;

Η οικονομία αντέχει και δεν έχει ξεμείνει από πυραύλους

Λοιπόν, πρώτον, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Todd, το «ΑΕΠ» ως μέτρο οικονομικής ανθεκτικότητας είναι εντελώς «φανταστικό». Σε αντίθεση με το όνομά του, το ΑΕΠ μετρά μόνο τις συγκεντρωτικές δαπάνες. Και ότι πολλά από αυτά που καταγράφονται ως «παραγωγή», όπως το υπερβολικά διογκωμένο χρέος για ιατρική περίθαλψη στις ΗΠΑ, δεν είναι παραγωγή, αυτή καθαυτή.
Η ανθεκτικότητα της Ρωσίας, βεβαιώνει ο Todd οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μια πραγματική οικονομία παραγωγής.
«Ο πόλεμος είναι η απόλυτη δοκιμασία μιας πολιτικής οικονομίας», σημειώνει.
Τα αποκάλυψε όλα.
Και τι είναι αυτό που αποκαλύφθηκε;
Αποκάλυψε ένα άλλο εντελώς απροσδόκητο και σοκαριστικό αποτέλεσμα – αυτό που προκαλεί τους δυτικούς σχολιαστές να ανατριχιάζουν – ότι η Ρωσία δεν έχει ξεμείνει από πυραύλους.
«Μια οικονομία στο μέγεθος της Ισπανίας, ρωτούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, πώς μπορεί μια τόσο μικρή οικονομία να αντέξει έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς από το ΝΑΤΟ» διερωτώνται με τρόμο».

Απόσπασμα

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἡ κ. Διαμαντοπούλου, οἱ «ὀρθόδοξες» ἱέρειες καί ὁ κορυφαῖος Μητροπολίτης

ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ 47  ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ.  210 8025211 estiapm@gmail.com Ἀλγεινή ἐντύπωση πρ...