Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος: "Έχω την γνώμη ότι τα περί προσοχής τα θεωρείτε ως υπερβολικήν αυστηρότητα"

«Επιτρέψατε εις τον εαυτόν σας παρεκκλίσεις στις διασκεδάσεις, στους οφθαλμούς, στην γλώσσα, στους λογισμούς, και γι’ αυτό απωλέσατε την θέρμη της καρδιάς και μείνατε στο κενό και αβέβαιο. Σπεύστε λοιπόν, να αποκαταστήσετε την εσωτερική σας τάξη και ρυθμό, κατά το πρέπον και προσευχηθείτε και μελετάτε προσκαρτερούντες έως ότου η θεία Χάρις, να ποιήσει έλεος στην καρδία σας και ζωοποιήσει πάλι την ψυχή σας

Έχω την γνώμη ότι τα περί προσοχής τα θεωρείτε ως υπερβολικήν αυστηρότητα, αλλ’ αυτή αντιθέτως αποτελεί την ρίζα της εσωτερικής πνευματικής ζωής. Καθότι ο εχθρός κυρίως εναντίον της εξοπλίζεται και με όλη του τη δύναμη δημιουργεί, ενώπιον των οφθαλμών της ψυχής, γοητευτικές φαντασίες και διαλογισμούς, ελαφρυντικές δικαιολογίας και διάφορες αμαρτωλές διασκεδάσεις και απολαύσεις».

Απόσπασμα

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος. Επιστολές προς διάφορα πρόσωπα, σ. 350

Τα αποσπάσματα περιέχονται στο βιβλίο: Η νοερά άθλησις. Συλλογή διδασκαλιών των Αγίων Πατέρων και πεπειραμένων ασκητών περί της προσευχής του Ιησού Χριστού.

greekdownloads.wordpress  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ: "Ο δεύτερος καρπός της αγάπης προς τον πλησίον μας είναι η συμπόνια στη συμφορά και στη δυστυχία του"

« Ο δεύτερος καρπός της αγάπης προς τον πλησίον μας είναι η συμπόνια στη συμφορά και στη δυστυχία του . Αυτός που αγαπάει αληθινά, όταν βλέπ...