Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ. [Πορεία προς τον Ουρανό]. Μίμηση της ζωής του Χριστού

Για να διορθώσεις τον εαυτό σου και να γίνεις αληθινός χριστιανός, άνθρωπος του Χριστού, έχε μπροστά στα πνευματικά σου μάτια τη ζωή του και ατένιζε την συχνά, μιμούμενος το παράδειγμα του Κυρίου σου. Αν η καρδιά σου, σαν διεφθαρμένη, αντιδρά, βίασε την και πείσε την να μιμηθεί τις υπέροχες αρετές του Χριστού.

Συχνά κοιτάς στον καθρέφτη για να δεις μήπως έχεις μουτζούρες στο πρόσωπο. Και, όταν τις επισημάνεις, τις καθαρίζεις. Καθρέφτης της ψυχής σου ας είναι η αναμάρτητη ζωή του Χριστού. Κοίταζε εκεί συχνά, για να βλέπεις την κατάσταση της ψυχής σου: Θέλει αυτό που θέλει ο Χριστός; Κάνει ότι έκανε ο Χριστός, όταν ζούσε στη γη; Όσα αντίθετα προς τη ζωή του Χριστού βλέπεις στην ψυχή σου, σαν μουτζούρες, καθάριζε τα με τη μετάνοια και τη συντριβή της καρδιάς.

Ο Χριστός περιφρόνησε σ’ αυτό τον κόσμο δόξα, τιμή και πλούτο, αν και μπορούσε να τα έχει όλα, σαν Κύριος των πάντων. Εσύ μήπως ζητάς δόξα και τιμή και πλούτο στον κόσμο αυτό;

Ο Χριστός ζούσε στη γη με άκρα ταπείνωση. Εσύ μήπως ζεις με εγωισμό και πολυτέλεια;

Ο Χριστός ήταν αγαθός και φιλεύσπλαχνος. Εσύ μήπως αντιπαθείς κάποιον ή κρατάς κακία στους άλλους;

Ο Χριστός, όταν τον κατηγορούσαν, δεν κατηγορούσε. Εσύ μήπως κατηγορείς τον άνθρωπο που σε κατηγόρησε; Ή, κάτι πολύ φοβερότερο, μήπως κατηγορείς εκείνον που ποτέ δεν σ’ έβλαψε;

Μπορεί να σε πουν άσωτο, απατεώνα, κλέφτη κ.λπ. Μιμήσου τότε το Χριστό. Ο Χριστός, σε όσους τον κακολογούσαν, ήταν πράος. Μήπως εσύ κακολογείς τους επικριτές σου;

Ο Χριστός δεν εκδικήθηκε ποτέ κανέναν, αν και μπορούσε «εν ριπή οφθαλμού» να εξολοθρεύσει όλους τους εχθρούς του. Εσύ μήπως εκδικείσαι για την αδικία που σου έκαναν;

Ο Χριστός τα υπέμεινε όλα. Εσύ μήπως γογγύζεις και αγανακτείς, όταν σε κυκλώνουν οι συμφορές και οι θλίψεις;

Έτσι να συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή του Χριστού. Και όπως τοποθετείς το πρόσωπο σου μπροστά στον καθρέφτη, έτσι να τοποθετείς την ψυχή σου μπροστά στον καθρέφτη της άσπιλης ζωής του Χριστού. Ότι αντίθετο σ’ αυτήν παρατηρήσεις, προσπάθησε να το διορθώσεις και ν’ ακολουθήσεις το Πρότυπο σου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο σού εγγυώμαι ότι θα γίνεσαι μέρα με τη μέρα καλύτερος· αδύνατον να μη διορθωθεί εκείνος, που κοιτάζει συχνά σ’ αυτόν τον καθαρό καθρέφτη.

Πρέπει ν’ ακολουθήσει το Χριστό εκείνος, που θέλει να ζήσει μαζί του στην αιωνιότητα. Πρέπει στην παρούσα ζωή να μοιάσει με το Χριστό, όποιος θέλει εκεί ν’ απολαύσει τη δική του δόξα. Δεν είπε τυχαία ο Χριστός, «ὑπόδειγμα γὰρ δέδωκα ὑμῖν, ἵνα καθὼς ἐγὼ ἐποίησα ὑμῖν, καὶ ὑμεῖς ποιῆτε» (Ιω. 13, 15) και «καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος» (Ματθ. 10,38).

Συλλογίσου με προσοχή τα λόγια αυτά, και θα καταλάβεις και θα βεβαιωθείς ότι πρέπει ν’ ακολουθήσει το Χριστό εκείνος που θέλει να σωθεί και να εισέλθει στην αιώνια βασιλεία του. Πρόσεξε τι λέει ο Κύριος: «Τὰ πρόβατα τὰ ἐμὰ τῆς φωνῆς μου ἀκούει, κἀγὼ γινώσκω αὐτά, καὶ ἀκολουθοῦσί μοι, κἀγὼ ζωὴν αἰώνιον δίδωμι αὐτοῖς» (Ιω. 10, 27-28).

Πρόβατα εδώ εννοούνται οι πραγματικοί χριστιανοί, που υποτάσσονται στην άγια διδασκαλία Του, ζουν όπως Εκείνος τους προστάζει και τον ακολουθούν με πίστη, ταπείνωση, αγάπη και υπομονή. Έτσι τους οδηγεί στην αιώνια ζωή σαν πιστούς ακολούθους του.

Επομένως δεν είναι πρόβατα του Χριστού, όσοι δεν ακούνε τη φωνή του και τη διδασκαλία του, όσοι δεν τον ακολουθούν. Αυτοί φυσικά ούτε και στην αιώνια ζωή θα εισέλθουν μαζί του.

Φοβερός αυτός ο λόγος, χριστιανέ μου, αλλά αληθινός. Αν συλλογιστείς και μόνος σου τα παραπάνω λόγια του Χριστού, θα διαπιστώσεις ότι έτσι είναι.

Αγαπητέ μου χριστιανέ, πρέπει να πάρεις τον ασφαλή δρόμο, αν θέλεις να φτάσεις στην αιώνια ζωή. Ποιος είναι ο ασφαλής δρόμος; Να έχεις πρότυπο σου τη ζωή του Χριστού. Ζήσε έτσι και θα σωθείς.

Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ

greekdownloads.wordpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "Νά σεβαστεῖς, σέ παρακαλῶ, τήν ὥρα τῆς ἐξόδιας ἀκολουθίας"

« Νὰ σεβαστεῖς, σὲ παρακαλῶ, τὴν ὥρα τῆς ἐξόδιας ἀκολουθίας . Ψάλλονται τόσα πολλὰ καὶ ὡραῖα τροπάρια, διαβάζονται τόσες εὐχές. Εἶναι συγκεν...