Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Μέση Ανατολή: Η γειτονιά μας στην κόψη του ξυραφιού

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου στον «Ιδεοχώρο» ο Ευάγγελος Βενέτης, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, ιστορικός, διδάσκων πανεπιστημίου, πολιτιστικός διαμεσολαβητής στο προσφυγικό και πολιτικός αναλυτής.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της εκπομπής είναι τα εξής:

-Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος. Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που δίπλα στο ισραηλινό κράτος θα φέρει ειρήνη και θα μπορέσουν οι δύο λαοί να ζήσουν ο ένας μαζί με τον άλλον.

-Ο Νετανιάχου διακατέχεται από έναν τύπο μεσσιανισμού και ευαγγελίζεται δήθεν την απελευθέρωση του Ιράν. Ο άνθρωπος έχει μεταφυσική αντίληψη της πραγματικότητας. Διέπεται από φανατισμό έναντι των αντιπάλων του, εσωτερικών και εξωτερικών. Οι τοποθετήσεις του έχουν ... αίσθηση Χόλιγουντ.

-Η δημοτικότητα του Νετανιάχου ανέβηκε λόγω της δολοφονίας του Νασράλα. Ο Νετανιάχου δεν αντανακλά μόνο τις δικές του φιλοδοξίες για να μείνει στην εξουσία, αλλά την ανησυχία του σιωνιστικού συστήματος για την αλλαγή του γεωπολιτικού ισοζυγίου ισχύος στην περιοχή. Ως εκ τούτου η αδιαλλαξία τους και η απόφασή τους να πάνε σε έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων. Εξάλλου, ο ίδιος ευθέως το έχει πει ότι θέλει να φτιάξει μια νέα Μέση Ανατολή με νέα σύνορα. Μέσα από αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ αποβλέπει να δημιουργήσει για το ίδιο νέα επεκτατικά δεδομένα σε εδάφη.

-Κατακλυσμιαίες εξελίξεις από τη δολοφονία Νασράλα. Δείχνει την στρατηγική στροφή του πολέμου που ήδη διαρκεί ένα έτος.

-Στην Τεχεράνη επανειλημμένως έχουν πει ότι δεν θέλουν την κλιμάκωση. Το Ιράν έως τώρα έχει δείξει μια στωϊκότητα και σιϊτική εγκαρτέρηση. Η Τεχεράνη δεν διακατέχεται από θερμόαιμες αντιλήψεις και αντιδράσεις. Είναι ψύχραιμη και έχει υπομονή. Δυστυχώς, αυτή τη στάση, οι Δυτικοί την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Το ίδιο στρατηγικό λάθος κάνει η Δύση και με τη Ρωσία.

-Ο Νετανιάχου μας λέει ότι νικάει την Χαμάς και την ίδια ώρα οι όμηροι εξακολουθούν να είναι στα χέρια της. Στη Γάζα το Ισραήλ έχει πετύχει Πύρρειο νίκη. Στην πραγματικότητα, έχει υποστεί στρατηγική ήττα, διότι δεν έχει κατορθώσει να εξουδετερώσει τη Χαμάς. Αυτή βγαίνει αλώβητη και ελέγχει την υπόγεια Γάζα. Είναι σε θέση να επιχειρεί και να πλήττει ισραηλινές οπισθοφυλακές, ιδιαίτερα τώρα που το Ισραήλ έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του στον Λίβανο. Με τη δολοφονία του Νασράλα, το Ισραήλ επιχειρεί να αναστρέψει την εικόνα της ήττας του στη Γάζα.

-Τώρα αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος. Στον Λίβανο. Τώρα θα διαπιστώσουμε ποιο είναι το αξιόμαχο του ισραηλινού στρατού, έναντι ενός ισχυρού αντιπάλου, όπως η Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ υπέστη πρόσκαιρο αποκεφαλισμό της ηγεσίας της, η οποία όμως δεν είναι στρατηγικά μοιραία, γιατί έχει εκπονήσει σχέδια και γι' αυτό το ενδεχόμενο. Εχει διαμορφώσει τέτοιο σύστημα διοίκησης που μπορεί να συνεχίσει να δρα.

youtube.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Η προσευχή έχει την μεγαλύτερη δυσκολία στον πνευματικό αγώνα"

"Η προσευχή έχει την μεγαλύτερη δυσκολία στον πνευματικό αγώνα.." «Ζητάτε στην προσευχή σας να σας φωτίσει το Πανάγιο Πνεύμα πως...