Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Ιράν - Δρούγος Αθανάσιος: Τα πράγματα τώρα βαίνουν προς το χειρότερο

Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Ιράν - Δρούγος Αθανάσιος: Τα πράγματα τώρα βαίνουν προς το χειρότερο (02-10-2024). 

Ο διεθνολόγος και αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Η συζήτηση ξεκινά με την αναφορά σε μια γενικότερη ανάφλεξη σε περιοχές όπου εμπλέκεται πυρηνική δύναμη, και συγκεκριμένα το Ιράν. Η κατάσταση κλιμακώνεται προς το χειρότερο με πιθανές ολοκληρωτικές αντιπαραθέσεις, είπε ο κ. Δρούγος.

Οι Αμερικανοί είχαν καλύτερη εικόνα από τους Ισραηλινούς σχετικά με τις κινήσεις του Ιράν, ειδικά τη μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων. Οι Ισραηλινοί επικεντρώνονται κυρίως στην εισβολή στο νότιο Λίβανο και στους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό. Το Ιράν, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πανίσχυρο Ισραήλ, εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προχωρήσει σε ενέργειες, ενώ και οι δύο χώρες εμπλέκονται σε πυρηνικά προγράμματα.

Η συζήτηση επεκτείνεται σε πιθανά σενάρια ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αναλύονται οι τέσσερις κύριες εγκαταστάσεις του Ιράν και η δυνατότητα του Ισραήλ να τις χτυπήσει, καθώς και οι δυνατότητες των αμερικανικών και ισραηλινών βομβών διάτρησης.

Οι Ισραηλινοί αναμένεται να απαντήσουν σε επιθέσεις, πιθανόν κλιμακώνοντας τη σύγκρουση. Η συζήτηση συνεχίζεται με την ανάλυση της αεροπορικής αντίδρασης του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Επισημαίνεται ότι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί είναι άριστοι, αλλά υπήρχαν αποτυχίες στο παρελθόν σε πολέμους στο Λίβανο.

Αναφέρεται επίσης η λογοκρισία σχετικά με τα χτυπήματα στο Ισραήλ και η δυσκολία του "Σιδερένιου Θόλου" να αντέξει σε μαζικές επιθέσεις. Επιπλέον, συζητούνται οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από διάφορα μέτωπα, όπως η Γάζα, ο Λίβανος, η Υεμένη και το Ιράν. Η πολυμετωπική φύση του πολέμου αναλύεται, με το Ιράν να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων.

Αναφέρεται επίσης ότι η Χεζμπολάχ και άλλες πολιτοφυλακές έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από το Ιράν. Τέλος ο κ. Δρούγος μίλησε για την κατάσταση των Ελλήνων και Κυπρίων στο Λίβανο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από το Λίβανο, αν παραστεί ανάγκη. Αναφέρεται η ετοιμότητα της Κύπρου να δεχτεί πρόσφυγες και τα σχέδια του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

youtube.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Ιράν - Δρούγος Αθανάσιος: Τα πράγματα τώρα βαίνουν προς το χειρότερο

Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Ιράν - Δρούγος Αθανάσιος: Τα πράγματα τώρα βαίνουν προς το χειρότερο (02-10-2024).  Ο διεθνολόγος και αναλυτής Αθα...